МУКАЧЕВО-КИЇВ. Освячено оновлений храм Київських духовних шкіл, який розписували іконописці майстерні «ЄЛЕОН» Мукачівської єпархії

26 листопада 2017 року, у Неділю 25-у після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що поблизу Дальніх печер Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. Перед Божественною літургією Предстоятель звершив чин освячення оновленого храму Київських духовних шкіл.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=TubKMggwT3g&w=560&h=315]

Організацією та керівництвом іконописного оновленням храму займалися майстри іконописної справи іконописної майстерні «ЄЛЕОН», що діє при Мукачівській єпархії. Зокрема, це Василь Прокопчук та Віталій Черепаня, останній є головою Іконописного відділу Мукачівської єпархії.

“Роботи по іконописному оновленні храму стартували 1 червня 2017 року. Станом на 27 листопада, хоча храм вже й освячений, роботи по завершенні розпису, ще тривають. Потрібно ще дописувати композиції виховного характеру: притчі, тощо. В загальному храм розписували 27 майтрів. 26 іконописців з України і, 1 з Болгарії. Основною темою розпису стали біблійні теми Різдва Богородиці та окремі сюжети повязані з історією Київської Духовної Академії. При роботі іконописці орієнтувалися на кращі зразки іконопису XV-XVI ст. Переважно на творчість видатного іконописця Діонісія і прп. Андрія Рубльова. Зокрема, є багато фресок взятих Діонісієвських розписів Ферапонтового монастиря” − прокоментував подію голова Іконописного відділу Мукачівської єпархії, майстер іконописної майстерні “ЕЛЕОН”, Віталій Черепаня.

Нагадаємо, що храм Різдва Пресвятої Богородиці — пам’ятка архітектури XVII ст. в стилі українського бароко. Знаходиться на території Києво-Печерської лаври поруч з Дальніми печерами. В теперішній час є храмом Київської духовної академії і семінарії. Вперше храм був розписаний ще в XVIII столітті, потім стінопис неодноразово поновляли. У 1817 році храм Різдва Богородиці заново розписав київський художник Іван Квятковський в академічному стилі, який панує в церковному мистецтві все XIX століття. Після революції храм закрили. Він дуже скоро прийшов в запустіння, розписи Квятковського загинули, від них залишився лише невеликий фрагмент. В кінці 80-х років, після передачі храму Церкві, були проведені деякі ремонтні роботи і здійснений новий розпис, який, на жаль, досить швидко був пошкоджений через особливості мікроклімату будівлі. Тепер, коли закінчився масштабний ремонт, в результаті якого значно зменшився рівень вологості в приміщенні храму, академічний храм розписаний заново.

За матеріалами: http://pravlife.orghttp://news.church.ua

Детальніше про діяльність іконописної майстерні «ЄЛЕОН», що діє при Мукачівській єпархії дивіться в наступних матеріалах:

Майстерня «ЄЛЕОН» Іконописного відділу єпархії завершила розпис чергового храмового проекту (+ВІДЕО)
ІРШАВА. У Білках освячено новий поклонний Хрест
Відділ іконопису та храмового розпису Мукачівської єпархії здійснює розпис часовні, неподалік Святогірської Лаври (+ВІДЕО)
В Білках завершено унікальний розпис каплиці з сюжетами Дечанського сербського монастиря

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=TJafh3pjXRw&w=560&h=315]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.