ВОЛОВЕЦЬ. Святкове архієрейське богослужіння у Тишівському монастирі

4 листопада, в суботу 22-го тижня після П’ятидесятниці, в день молитовної пам’яті ікони Божої Матері “Казанської” керуючий Мукачівської єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Тишівському чоловічому монастирі на честь ікони Божої Матері “Казанська”, що на Воловеччині.

Як відомо, цієї ж дати листопада,  у правлячого архієрея День народження.  Відтак свого дорогого архіпастиря-іменинника та священноархімандрита радісно зустрічали братія обителі з намісником архімандритом Корнілієм та численною паствою.

Його Високопреосвященству співслужило численне духовенство єпархії.

Богослужіння оспівував хор священнослужителів Мукачівської єпархії під керівництвом регента протоієрея Василія Юрини.

На Літургії сонм духовенства молився за здоров’я іменинника.

За Божественною літургією насельник обителі ієродиякон Іраклій (Бобела) був рукоположений владикою в сан ієромонаха.

У кінці богослужіння архієрей разом зі священнослужителями звершив молебень перед іконою Божої Матері «Казанська», перед якою підніс усердні молитви за мир та спокій в Українській державі.

Після цього архіпастир привітав братію та прихожан монастиря зі святом, а також звернувся до всіх присутніх зі словом настанови.

У свою чергу, насамкінець, священнослужителі та віряни щиро вітали владику Феодора з Днем народження, бажаючи Його Високопреосвященству Многая літа.

Історія ікони Божої Матері “Казанської” починається з XVI століття.

Іконографічно Казанську ікону прийнято відносити до скороченого оплічного (тобто це зображення по плечі) варіанту Одигітрії, що в перекладі з грецького означає «Дороговказниця». У цій назві закладено певний глибокий сенс. Пресвята Богородиця є нашою Дороговказницею до Христа. З одного боку, це виражено в тому, що Вона є Матір’ю по плоті Господа, тим самим прикликаючи на нас благодать Божу, заступаючись за нас перед Христом. З іншого ж боку, будучи людиною за своєю природою, Матір Божа і веде кожного з нас до Христа.

– Фігура Божої Матері представлена фронтально, з невеликим нахилом голови в бік Богонемовля. Це символ ласки, любові, материнської ніжності і в той же час схиляння перед Спасителем роду людського.

– На одній руці Богородиці сидить Немовля Ісус Христос.

– Немовля Ісус Христос правою рукою благословляє Матір Божу, а в Її особі і всіх християн. Друга рука Богонемовля схована одягом.

– Погляди Матері Божої і Богонемовля звернені безпосередньо на того, хто молиться. Це особливо акцентує людину на духовний діалог з Господом і Його Пречистою Матір’ю. Погляди, звернені Богородицею і Христом на молящихся, виражають собою повноту спілкування двох осіб — Бога і Його творіння, людини.

– Богословський сенс ікони полягає в клопотанні про нас Пречистої Богородиці перед Своїм Сином — Господом Ісусом Христом. Адже саме Христос — це Шлях, Життя і Істина для кожного християнина. Будучи Матір’ю Господа і в той же час людиною за своєю природою, Матір Божа має можливість найбільш сильно благати Свого Сина про кожного з нас. Цей сенс найбільш проглядається в іконах типу «Одигітрія», де Богородиця вказує рукою на Христа. Казанський образ — оплічний, тому вказівки рукою ми не бачимо. Однак, незважаючи на це, зміст залишається таким же, тільки в Казанському образі він прихований від поверхневого погляду.

За матеріалами Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Рубрика «З історії обителі» подається за книгою:

Юрий Данилец, иеромонах Пимен (Мацола). Православные монастыри Закарпатья. Путеводитель. Издание 2-е, исправленное и дополненное. Издательский отдел УПЦ. Киев, 2012. − С. 43-45

Чоловічий монастир на честь ікони Божої Матері “Казанської”

Заснований в 1997 році.

Намісник: Архім. Корнилій (Маскаль)

Братія: В даний час в обителі несуть послух п’ять насельників. Адреса: 89112, Україна, Закарпатська обл., Воловецький р-н, с. Тишів.

Храми: На честь преподобного Сергія Радонезького.

Свята: День пам’яті прп. Сергія Радонезького (25 вересня / 8 жовтня, 5/18 липня), Казанської ікони Божої Матері (8/21 липня, 22 октября / 4 листопада).


Історія:
Монастир в Тишеві заснований в 1997 році. У тому ж році в день святкування на честь явлення Казанської ікони Божої Матері (8/21 липня) відбулося перше богослужіння. До 2000 року силами ченців на чолі з архімандритом Макарієм (Фуцуром) і жителів навколишніх сіл був зведений монастирський храм в честь прп. Сергія Радонезького. Через чотири роки було закінчено будівництво братського корпусу. У 2007 році, після смерті архімандрита Макарія, виконуючим обов’язки настоятеля був призначений ігумен Корнилій (Маскаль). У 2008 році, керуючим Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським отець Корнилій був затверджений на посаді намісника і возведений в сан архімандрита.

Розклад богослужінь:

Будні: 05.00-Літургія, 17.00-вечірня з ранковим богослужінням;

Недільні та святкові дні: 09.00-Літургія, 17.00-вечірня з ранковим богослужінням.

Пропонуємо вам також переглянути цікаві матеріали про обитель:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.