УЖГОРОД. Керуючий єпархією очолив престольне свято в честь ікони Божої Матері «Спорителька хлібів»

Минуло вже п’ять років, як 28 жовтня 2012 в історії Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря було встановлено ще одне престольне свято. Свято досить незвичне для церковного Закарпаття, зокрема день молитовного вшанування ікони Божої Матері «Спорительки хлібів» (XIX).

Тому, як і щорічно, цього дня в Свято-Воскресенську чернечу обитель над Ужем збираються десятки священнослужителів та тисячі вірян.

Святкову Божественну літургію другого престольного свята по традиції очолює священноархімандрит обителі, керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Свого архіпастиря зустрічав намісник обителі, голова Паломницького відділу єпархії − архімандрит Марк (Куштан) та  ліцеїсти Мукачівського військового ліцею з посиленою фізичною підготовкою.

Його Високопреосвященству в богослужінні співслужили близько 40 священнослужителів Мукачівської єпархії.

Прикрашав літургію чудовий спів монастирського хору, який складається з прихожан обителі.

Під час богослужіння особливо посиленою була молитва за припинення лихоліття в рідній державі.

В кінці святкової літургії архієрей по монастирській традиції звершив молебень і чин освячення хлібів, які з молитвою випікають насельники монастиря.

Насамкінець владика звернувся до боголюбивого народу з архіпастирським словом настанови, привітав намісника, братію та паству зі святом цього чудесного образу Божої Матері.

Фото: Іван ФЕННИЧ

Ікона Божої Матері «Спорителька хлібів»

З історії ікони Божої Матері «Спорителька хлібів»

Ікона Божої Матері, іменована «Спорителька хлібів», написана з благословення великого старця Введенської Оптиної пустелі ієросхимонаха Амвросія (23.ХI.1812-10.Х.1891) нині преподобного вельмишанованого святого.
Преподобний Амвросій, великий подвижник ХIХ століття, полум’янів дитячою вірою до Божої Матері. Він особливо шанував всі Богородичні свята і в ці дні збільшував молитву. Іконою «Спорителька хлібів» преподобний Амвросій благословив у засновану ним недалеко від Оптиної пустелі Шамординську жіночу обитель на честь Казанської ікони Божої Матері.

На цій іконі Божа матір зображена сидячою на хмарах. Її руки розпростерті на благословення. Внизу – вижате поле, а на ньому серед трав і квітів стоять і лежать снопи жита. Старець Амвросій сам вказав день святкування – 28 жовтня і назвав образ «Спорителька хлібів», вказуючи цим, що Пресвята Богородиця – «Помічниця людям у їхніх працях по здобуттю хліба насущного». Перед своїм блаженним спочинком отець Амвросій замовляв безліч фотознімків з цієї ікони і роздавав та розсилав їх своїм духовним дітям. Для співу акафісту перед святим образом старець склав особливий приспів: «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою! Подай і нам, недостойним, росу благодаті Твоєї і яви милосердя Твоє!». День поховання старця Амвросія в Шамординській обителі припав якраз на 28 жовтня – день святкування ікони.

Рубрика «З історії обителі» подається за книгою:

Юрий Данилец, иеромонах Пимен (Мацола). Православные монастыри Закарпатья. Путеводитель. Издание 2-е, исправленное и дополненное. Издательский отдел УПЦ. Киев, 2012. − С. 21-23.

Доповнення оновленими даними видання: протоієрей Олександр Монич

Заснований в 2001 році.

Намісник: архімандрит Марк (Куштан), голова Паломницького відділу Мукачівської єпархії.

Братія: В даний час в монастирі несуть послух 12 ченців.

Адреса: 88000, Україна, Закарпатська обл., м.Ужгород, вул. Золотиста, 35.

Храми: В честь Благовіщення Пресвятої Богородиці, Воскресіння Христового. Свята: Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня), ікони Божої Матері «Іверська» (перехідне святкування у вівторок Світлої седмиці), Ікони Божої Матері «Спорителька хлібів» (28 жовтня) Святині монастиря: ікона Божої Матері «Казанська», ікона прп. Серафима Саровського з часткою мощей, ікона Різдва Христового (привезена з Єрусалима), мощевики з частками мощей різних святих.

Історія:

Монастир в Ужгороді був заснований в кінці 2001 р. В день пам’яті святого апостола Андрія Первозванного (13 грудня) 2001 року під відкритим небом був відслужений перший молебень. За благословенням керуючого Мукачівською єпархією, Преосвященнішого Агапіта (Бевцик), єпископа Мукачівського і Ужгородського (2000-2007) першим настоятелем монастиря у 2001 році було призначено ігумена Петра (Твардовського). 23 грудня того ж року в день пам’яті св. муч. Міни за участі владики Агапіта відслужена перша Божественна Літургія. Богослужіння було звершено у невеликому вагончику на місці якого на даний час розташовується дерев’яний монастирський храм на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. Офіційне відкриття обителі відбулося у квітні 2002 року. Так, згідно постанови Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 квітня 2002 року було прийнято рішення про відкриття Свято-Воскресенського чоловічого монастиря в м. Ужгород Закарпатської області . Відповідно до постанови Священного Синоду Української Православної Церкви від 17 квітня 2003 року першим намісником Свято-Воскресенського чоловічого монастиря в м. Ужгород було затверджено – ігумена Петра (Твардовського). Власне стараннями ігумена (в подальшому архімандрита) Петра (Твардовського) на території монастиря розпочиналося будівництво та велося відповідне аскетичне життя. Місце під будівництво (1 га. землі) нового монастиря міська влада виділила за сприяння директора радгоспу «Ужгородський» М.Д. Данчі на території землі того ж радгоспу. Фундамент головного Свято-Воскресенського монастирського храму був освячений владикою Агапітом на другий день Пасхи у 2002 році. Станом на жовтень 2017 рік триває розпис храму. На території монастиря також триває будівництво зимнього храму на честь Благовіщеня Богородиці, яке було розпочате у день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова у 2004 році. В Хрестопоклонну Неділю, 10 березня 2006 року за благословенням правлячого єпископа Агапіта обов’язки намісника монастиря були покладені на ігумена Мефодія (Євчинця). Згідно указу (№ 471), владики Агапіта офіційне призначення на посаду намісника відбулося 15 серпня 2007 року. У 2011 році намісником обителі з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського було призначено архімандрита Марка (Куштан), який виконує свої обов’язки і до нині.

Загалом, станом на жовтень 2017 року в обителі разом з намісником, несуть послух:

1. Архімандрит Сергій (Січковський) 2. Архімандрит Інокентій (Софілканич) 3. Ієромонах Кіріон (Ковач) 4. Ієромонах Єлисей (Ковач) 5. Ієромонах Радіон (Горничар) 6. Ієромонах Антоній (Сличко) 7. Ієромонах Савелій (Кунін) 8. Ієромонах Пімен (Падун) 9. Архідиякон Діонісій (Гангур) 10. Послушник Феодот (Томишинець) 11. Послушник Віталій.

Окрім братії монастиря в обителі несуть своє служіння протоієрей Віталій (Бурківський) та протодиякон Георгій Головнич. Богослужіння прикрашає спів монастирського хору, який складається з прихожан обителі. У Свято-Воскресенському монастирі активно проводиться місіонерська робота з молоддю, дітьми-інвалідами у дитячих та сирітських будинках. Проводиться пастирська духовно-просвітницька робота у місцях позбавлення волі, медичних закладах краю та Ужгорода, тощо. Ченці беруть жваву участь в різноманітних соціальних проектах, наприклад «Хліб від Миколая» та інших.

Розклад богослужінь: Будні: 07.00 – Літургія, 17.00 – Вечірня й Утреня.

Недільні дні: 08.30 – Літургія, 17.00 – Вечірня й Утреня.

Пропонуємо вам також переглянути цікаві матеріали про обитель:

– Перше архієрейське богослужіння у 2017 році (+ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

– УЖГОРОД. Свято-Воскресенський монастир відзначив престольне свято

– В Ужгородському монастирі освячено ще один Поклонний Хрест

– Представники Закарпатської організації Українського товариства глухих відвідали монастирі Закарпаття

– В Ужгороді сотні вірників звершили Хресний хід до скита Ужгородського Свято-Воскресенського монастиря (+ФОТО)

– ПОЛЬЩА-УКРАЇНА. Прочани з Польщі відвідали монастирі Закарпаття

– УЖГОРОД. Сурдопереклад богослужіння для людей з вадами слуху в чоловічому монастирі

– Представники обласних організацій товариств глухих України молились в Ужгородському монастирі

– Звершена чергова місіонерська літургія для представників товариства глухих

– Хор Ужгородського монастиря відвідав чернечі обителі Мукачівської єпархії

– Мукачівська єпархія взяла участь в акції “Паска для солдата”

– Благодійна акція «Хліб від святого Миколая»

– «Хліб від Миколая» побував в обласних лікарняних закладах (+ВІДЕО)

– “Хліб від Миколая” побував в Закарпатській ОКЛ імені А.Новака (+ВІДЕО)

– Монастирський хліб. Телесюжет каналу “Тиса-1”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Zbl3bIpyElI&w=560&h=315]

– Документальний фільм-путівник про чернечі обителі Закарпатської землі “Монастирське життя Закарпаття”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iTWl2YGnD5s&w=560&h=315]

– День вшанування образу Пресвятої Богородиці “Спорительниця хлібів”. 28.10.2016

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GEKC9sRCIpY&w=560&h=315]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.