«Мукачівська православна єпархія робить неоціненний внесок у розвиток церковної науки та історії»: учасники Міжнародної конференції про наукове зібрання

Щорічно Мукачівська православна єпархія спільно з науковцями виступає організатором низки солідних наукових зібрань. 2017-ий не став виключенням. 4-5 жовтня з благословення Блаженнійшого Онуфрія, митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви у Мукачеві в готельному комплексі «Червона Гора» була проведена Міжнародна наукова конференція присвячена 140-річчю від дня народження та 70-річчю від дня смерті преподобного Олексія (Кабалюка): «Життя та благословенні труди преподобного Олексія (Кабалюка)». Офіційні матеріали з початку роботи наукового зібрання можна переглянути тут, а наразі підводимо підсумки обговореної проблематики й пропонуємо вашій увазі коментарі організаторів та учасників.

Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський: 

– За час конференції ми мали безпосередню можливість доторкнутися до святості людини, яку йменуємо Апостолом Закарпатського краю. Преподобному Олексію (Кабалюку) довелось бути засудженим за сповідування прабатьківської православної віри. Його слово істини звучало у наших селах і містах і, навіть, за один день він міг сповідувати, причащати і звершувати Божественну літургію для тисячі осіб. Безодня премудрості й благості Божої ховалася в смиренній добрій людині.

У сьогоднішній день ми маємо можливість благати й просити його небесної допомоги, щоби він був ходатаєм за мир у нашій Українській державі, аби кожний з нас на своєму місці міг трудитися для користі своїх ближніх, своєї душі й Церкви. Ми вдячні всім учасникам Міжнародної наукової конференції за можливість обговорити величезний, ніколи нескінченний і невивчений простір та глибину великої святості цієї Людини.

Архімандрит Іов (Стець), намісник Бедевлянського чоловічого монастиря на честь Пророка й Предтечі Іоанна, представник Хустської єпархії:

– Передаючи всім учасникам міжнародної конференції вітання від Митрополита Хустського і Виноградівського Марка, відзначу, що святий угодник Божий, якого ми нині згадуємо, значними подвигами й трудами засвідчив свою любов до Творця. У нелегкий період часу Православної Церкви він ревно й безстрашно проповідував слово Боже, ніс його до народу і відновлював Православ’я на Закарпатті. Для нас преподобний Олексій залишається великим прикладом для наслідування в сучасності.

Роман Офіцинський, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України ДВНЗ «УжНУ»:

– Приємно, що Мукачівська православна єпархія організовує низку наукових конференцій, які є неоціненним внеском у розвиток церковної науки та історії, зокрема.  Феномен Православ’я відіграє важливу роль на просторах Закарпаття. Адже церковна історія є частиною історії всього суспільства й держави –  її не можна оминути. Навпаки, ми повинні її зрозуміти, вивчити й зануритися до даної проблематики. Власне подібні наукові зібрання, які підтримує єпархія, слугують досягненню цілей повноцінного знання історії краю у всій її багатогранності. Віднаходяться історичні постаті, які лежать в основі людського суспільства й простежуються через призму віків, а це зі світоглядного, філософського, виховного й прикладного поглядів має величезне підґрунтя й відповідає запитам суспільства. Важливе значення конференції також в тому, що ми вчимося взаємодіяти і жити в суспільстві на основі високих духовних християнських цінностей.

Михайло Місюк, директор Державного архіву Закарпатської області:  

 – Не знаючи минулого, ми не можемо творити майбутнє. Саме тому я   неодноразово беру участь в подібних конференціях, де є місце спілкуванню й розкриттю наукових праць. Працюючи над доповіддю «Документи Державного архіву Закарпатської області про діяльність архімандрита Олексія (Кабалюка) на території Підкарпатської Русі в 20 – 30-х рр. ХХ століття», мною були підняті матеріали й листи, до яких ще ніхто й ніколи не доторкався й не піддавав дослідженню. Документи є першоджерельними оригіналами, які зберігаються в Державному архіві Закарпатської області. З них можна наочно дізнатися, що святий звертався до тодішнього уряду з проханням викладати в школах не тільки греко-католицьку віру, а й православну – для всіх охочих. Відтак, уже в 20-хх роках XX ст. простежуємо поштовх до донесення православної релігії в маси на Закарпатті і акцентуємо на великій заслузі в цьому преподобного Олексія (Кабалюка). Наостанок хочеться побажати усім плідної співпраці в майбутньому!

Юрій Данилець, кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри історії України ДВНЗ «УжНУ», директор БІНДЦ:

– Проведення наукових конференцій для нас вже стало регулярним і відрадно, що налагодилася хороша співпраця між науковцями та церковними інституціями. Кафедра історії України ДВНЗ «УжНУ» завжди бере активну участь в наукових заходах Мукачівської єпархії, висвітлюючи через доповіді  широкий спектр тих чи інших постатей та суспільних процесів. Тема ж мого нинішнього виступу стосувалася постаті преподобного Олексія у світлі нових архівних документів. За останні роки мені вдалося попрацювати в багатьох архівних фондах за кордоном, в тому числі в Греції на Святій Горі Афон, в Чехії, Словаччині, Сербії, де й вдалося виявити дуже цікаві документи, які дають можливість по-новому подивитися на святого. Працюючи в архівах, з кожним роком стикаюся зі все новими й новими матеріалами, які вказують на величину й глибину масштабної постаті преподобного Олексія. Про святого земляка можна дуже багато чого говорити, проводячи ще десятки зібрань й все ж до кінця не вичерпавши його глибинність.

Протоієрей Олександр Гук, кандидат богослов’я, науковий співробітник БІНДЦ:

 – Не завжди історична епоха сприяє розкриттю талантів людини, її харизми, але в даному випадку преподобний Олексій є виключенням. Милістю Божою, незважаючи на складні історичні обставини його таланти розкрились у повній мірі. Він виявився сповідником, місіонером, видатним церковним діячем, який дуже багато зробив для відродження православної віри на нашій рідній Закарпатській землі. Переслідування тодішньої влади преподобний відчув на власній долі, але водночас він мав можливість показати свою харизму сповідництва, коли виникла необхідність, а особливо під час Мараморош- Сиготського процесу. Він доклав чимало зусиль, щоб поширити й відродити православну віру на рідній землі, ставши символом об’єднання православних краян. За ті часи насправді відбулося відродження монастирів, церковних приходів й шкіл. Святий зумів розкрити свій талант і, головне, втілити в життя. Звичайно при цьому виникали протиріччя з державного боку, але і в цьому преподобний проявляв мудрість, роблячи все для того, аби православна віра благодатно вирішувала свої внутрішні проблеми, а Православна Церква мала можливість розповсюджуватися і розвиватись.

Прп. Олексій (Кабалюк) міг розкрити свої благодатні дари на Афоні, в Америці чи іншому монастирі, де б проводив аскетичний подвиг та він обрав шлях місіонерства й активного соціального спрямування для потреб того часу.  Промислом Божим, Господь дав можливість преподобному, незважаючи на різні історичні обставини, повністю розкрити свої дарування на благо рідної землі, Матері Церкви та во славу Божу.

Протоієрей Стефан Пружинський, doc. ThDr., PhD, prodekan pre vedu a doktorandské štúdium, Pravoslávna bohoslovecká fakulta, Prešovskej univerzity v Prešove (Prešov, Slovensko):

– Із давніх часів наші зв’язки з Мукачівською православною єпархією були тісними. Тема преподобного Олексія є важливою, адже він жив серед нас і залишається близьким нам усім до тепер.

Священик Петро Федорук (Білосток, Польща):

– Між святими немає кордонів і вони вчать простих людей жити в цей нелегкий час. Постать прп. Олексія є образом відносин між панством та Церквою. Ми, православні Польщі, намагаємося пізнавати життя святих, які мають великий вплив на нас та є взірцем того, як вести своє стадо до Христа в складні періоди. Дуже вдячний організаторам за запрошення до участі в конференції.

P.S. З відеострімами даного заходу можна ознайомитися на офіційній сторінці єпархії в соцмережі «Facebook».    

Підготувала: Ольга ПАЛОШ

Фото: Віталій МУХА

Відеостріми: Сергій ЛАВКАЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.