Протоієрей Олександр Монич
Протоієрей Олександр Монич

На запрошення керівництва філологічного факультету Ужгородського Національного Університету, в рамках проходження педагогічної практики на факультеті «Історії та міжнародних відносин» кафедри «Історії України» магістратури УжНУ з благословення керуючого Мукачівською православною єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського, 14 вересня на філологічному факультеті УжНУ прочитав лекцію на тему: «Дух і літера», вчений секретар Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), голова Інформаціного відділу Мукачівської єпархії та редактор її офіційного сайту https://m-church.org.ua, протоієрей Олександр Монич. Відрекомендував гостя заступник декана з навчальної роботи факультету Василь Шаркань.

«Фізично й метафізично людина складається з тіла, духу і душі. Душа відповідає за емоційний стан, дух — за спілкування з простором, який виходить за межі фізичного світу − Небом. Маючи тіло, як фізичну складову нашого єства ми спілкуємося посередництвом слова, яке складається з літер. Літера — складова частина слова, що виникло раніше, ніж світ», — розпочав нестандартне для університету заняття отець Олександр.

Гість розповів про Слово як засіб творення (народження Господа, зцілення людей Іісусом, надання влади апостолам проповідувати вчення — ці біблійні події відбувалися саме через слово; також за допомогою слова твориться думка); засіб написання книг.

Крім того, лунали поради для майбутніх філологів: щодня дякувати й просити щось від Бога, не ображати нікого словами; вибачення просити першими, не бути багатослівними, утверджувати добро своїми текстами.

«Філологія — від грецького «любов до слова». Тож любіть слово, багато читайте, особливо живий друкований текст. Ставши вчителями, будьте не лише педагогами, а й другими мамами чи татами для учнів», — закликав отець Олександнр.

Студенти філологічного факультету
Студенти філологічного факультету

Лектор на прикладах із художніх творів пояснював, як поводитися в сучасному світі. Скажімо, навів промовисту цитату з «Ідіота» Достоєвського: «Диявол бореться з Богом, а поле цієї битви — серце людини». Отець Олександр побажав не програти битву з самим собою.

Насамкінець, гість дав практичні поради: «Дорожіть часом, використовуйте його з користю для себе, задайте тон навчанню, наповнюйтеся знаннями. Учіться впродовж семестру, а перед заліком чи іспитом — відпочивайте, щоб налаштуватися й бути свіжими».

Отець Олександр Монич запропонував раз на місяць улаштовувати лекції, організувати скриньку довіри й обговорювати питання, які цікавлять.

А після зустрічі кожен студент отримав у подарунок іконку Божої Матері “Призри на смирення”.

Ольга БРАЙЛЯН
За матеріалами: http://mediacenter.uzhnu.edu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.