КИЇВ. Керуючий Мукачівською єпархією взяв участь у святковому богослужінні з нагоди дня Хрещення Київської Русі та пам’яті рівноапостольного князя Володимира

В день свята Хрещення Київської Русі святим рівноапостольним князем Володимиром, чия пам’ять також звершується в цей день, Божественну Літургію перед Успенським собором очолив Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Первосвятителя УПЦ біля святих воріт Лаври зустрічали постійні члени Священного Синоду УПЦ митрополити: Одеський та Ізмаїльський Агафангел, Хустський і Виноградівський Марк, Камянець-Подільський та Городоцький Феодор (голова Церковного суду УПЦ), Вишгородський та Чернобільський Павло (намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, голова Синодального відділу у справах монастирів УПЦ), Луганський і Алчевський Митрофан (голова відділу Зовнішніх церковних зв’язків УПЦ), Бориспільський і Броварський Антоній (керуючий справами УПЦ, ректор Київської духовної академії і семінарії), єпископат УПЦ, братія та паломники Лаври в священному сані.

Його Блаженству співслужив єпископат майже з усіх єпархій УПЦ – 73 архієреї, а також насельники та гості Лаври у священному сані. За богослужінням молилися тисячі парафіян та прочан, які приїхали до Києва на ювілейне свято з усіх регіонів держави, а також зарубіжні делегації з Білорусії, Молдови, Румунії, Греції.

Участь у святковому богослужінні, а напередодні свята, 27 липня, і в молебні на Володимирській гірці, Хресній ході до Києво-Печерської, Успенської лаври та Всенічному богослужінні взяв також і керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

На Малому вході під час літургії Предстоятель звів в сан митрополита архієпископів: Ізюмського і Куп’янського Єлисея, Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, Ніжинського і Прилуцького Іринея, Володимир-Волинського і Ковельського Володимира; в сан архієпископа єпископів: Львівського і Галицького Філарета, Боярського Феодосія, Новокаховського та Генічеського Філарета, Ірпенського Клімена.

Після прочитання Євангелія Блаженнейший Митрополит Онуфрій звернувся до чисельних паломників з проповіддю, в якій розповів про історію появи Християнства на наших землях; про місію святого апостола Андрія Первозваного, про появу слов’янської азбуки та перекладу Святого Письма святими рівноапостольними Кирилом та Мефодієм. Блаженнейший Митрополит Онуфрій нагадав про те, що завдяки приходу до віри святої княгині Ольги Господь через її внука просвітив Своїм Світом нашу народність. Саме святий рівноапостольний князь Володимир, ознайомившись з різними віруваннями – магометанством, іудаїзмом, свій вибір зупинив на Православ’ї, прийнявши сам святе Хрещення він охрестив у водах Дніпра і наших предків. Предстоятель закликав всіх вірних «намагатися бути гідними послідовниками святого предка». «Рівноапостольний князь Володимир для нас є не тільки просвітителем і хрестителем, а й прикладом того, як Божа Благодать може найлютішого грішника перетворити на “красне сонечко”».

Під час богослужіння була піднесена посилена молитва за мир в Україні, а також сугуба молитва за упокій Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодан), який був пострижений в чернецтво на честь святого рівноапостольного князя Володимира.

По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав усіх вірних Української Православної Церкви з Днем Хрещення Русі, а також прикликав Боже благословення на усіх присутніх.

Цього дня, згідно особливого благословення Предстоятеля, всі вірні УПЦ о 12:00 прочитали молитву «Отче наш» 12 разів з додаванням таких слів: «Господи помилуй нас, прости наші гріхи і благослови Україну і народ наш миром». А у всіх монастирях і храмах в цей час був звершений колокольний дзвін «Благовіст».

За матеріалами: http://news.church.ua; https://lavra.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.