УЖГОРОД-ДОМБОКИ. Вірники єпархії звершили Хресний Хід до Домбокської жіночої обителі (+ФОТОСЕТ)

Уже традиційно, щорічно в Мукачівській православній єпархії з 12 на 13 липня з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського відбувається Хресний хід вірників з Ужгорода до Свято-Успенського жіночого монастиря с. Домбоки Мукачівського району – з нагоди дня перенесення ікони Божої Матері «Скоропослушниці» на Закарпаття.

Увечері середи, 12-го липня, у кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі м. Ужгорода відбувся молебень за благословенний початок Хресного ходу.

Після цього понад 300 осіб, молодь, сім’ї з маленькими дітками у візочках, люди старшого віку вирушили у благословенну путь. Кожний хто долучився до Ходи вирішив пожертвувати сном, відпочинком, роботою для однієї мети – слави Божої та спасіння своєї безсмертної душі.

Супроводжували учасників Хресного Ходу клірики єпархії: намісник Свято-Троїцького чоловічого монастиря с. Буківцьово Великоберезнянського району, ієромонах Рафаїл (Король) та настоятель каплиці на честь влмч. Пантелеймона у Великому Березному протоієрей Серафим Гичка.

З безперестанною молитвою на вустах вірники долали кілометр за кілометром, духовно підбадьорювались під час зупинок, зокрема у храмах святого Різдва Богородиці (мікрорайон Дравці) та на честь пророка Іллі (Баранинці).

Після цього вірники о 00.10, вже 13-го липня, вийшли з траси села Баранинці на паралельну, більш безпечну дорогу і далі продовжили безперестанне моління.

Особлива увага під час Хресного Ходу була приділена молитві за мир в державі та захист від лиха рідного Закарпатського краю. При зупинках на молитву також були звершені панахиди за упокоєння загиблих у лихолітті.

Близько третьої години ранку через несприятливі погодні умови, вірянам довелось йти під зливовим дощем з грозою. Однак це аж ніяк їх не зупинило.

У нелегкій дорозі, коли часом кожному із паломників доводилось боротись із власним тілом, сонливістю, не зважати на біль у ногах, відчувається присутність Божої сили, яка надзвичайно допомагає та завдяки якій і вдається пройти шлях. Недарма ж Хресний хід називають молитвою в русі, молебнем в просторі і часі, єднаючим своїх учасників у Божій благодаті.

Загалом вірники за 11 годин здолали відстань орієнтовно в понад 30 км.

Близько 7-ої години ранку, з втомленістю, однак зі справжньою Пасхою в душі і безмежною вдячністю Богу за Його милість, віряни дістались мети пішого паломництва – Домбокської жіночої обителі та її святині ікони Пресвятої Богородиці «Скоропослушниці».

Великою радістю для всіх стала барвиста веселка на небі перед самим входом до монастиря.

Протягом усього шляху Хресний хід супроводжували автомобілі Національної Патрульної поліції.

Віряни закликають й інших небайдужих брати участь у подібних Хресних ходах для спасіння власної душі. Не зважайте ні на що, не бійтесь, що не витримаєте, відкидуйте сумніви йти чи не йти, не вірте думкам, що не зможете – з Богом людина може все!

Нагадаємо, з благословення правлячого архієрея в Мукачівській єпархії проводяться щорічні Хресні ходи, наймасштабніші з них: до свята ікони Божої Матері «Скоропослушниці» Ужгород-Домбоки Мукачівського р-ну (з 21 на 22 листопада); літній Хресний Хід Ужгород-Домбоки (з 12 на 13 липня); навколо Ужгорода (з 28 на 29 вересня); Хресний хід самим містом Ужгород – від Свято-Воскресенського чоловічого монастиря до скита на вул. Загорській ( серпень); до свята перенесення мощей святителя Миколая Ужгород-Мукачево (з 21 на 22 травня). Окрім того, велика кількість вірників єпархії щороку бере участь у Великому Хресному ході з Кам’янця-Подільського до Почаєва (з 19 до 25 серпня). 

Фото: Ольга ПАЛОШ

та учасників Хресного ходу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.