МУКАЧЕВО-ОСТРОГ. Єпархія взяла участь в першому Всеукраїнському з’їзді педагогів із духовно-морального спрямування

У Національному університеті «Острозька академія» 23-25 червня відбувся Перший Всеукраїнський з’їзд педагогів із духовно-морального спрямування, повідомляє офіційний ресурс університету http://www.oa.edu.ua.

Упродовж трьох днів освітяни з усіх куточків України обговорювали тему: «Стан, проблеми і перспективи духовно-морального виховання дітей та молоді в Україні». Головною метою з’їзду є здійснення аналізу стану духовно-морального виховання дітей, підлітків і молоді, розкриття проблем та окреслення перспектив викладання предметів духовно-морального виховання в Україні.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського участь в зібранні взяли і педагоги Мукачівської православної єпархії, які займаються викладанням церковних дисциплін в ЗОШ області та Недільних школах при парафіях Ужгорода та Мукачева. Зокрема, делегатами історичного з’їзду стали викладач Недільної школи при Свято-Троїцькому храмі м. Ужгород (район Боздош) Петришинець Людмила Василівна та викладач Недільної школи при храмі на честь ікони Божої Матері “Почаївської”, що в с. Лісарня, Мукачівського районного благочиння № 1, Гноянко Наталія Антонівна.

Захід розпочали зі спільної молитви на добру справу в студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького за участі представників різних конфесій. Після закінчення молебню, гостей у традиційному для Острозької академії форматі, привітали театралізовані герої — Князь Василь-Костянтин Острозький, Гальшка Острозька та хоровий колектив університету.

Урочисте відкриття роботи Першого Всеукраїнського з’їзду педагогів із предметів духовно-морального виховання розпочалося з вітального слова ректора Острозької академії, доктора психологічних наук, професора, Героя України Ігоря Пасічника.

«Це абсолютна закономірність, що з’їзд представників, які несуть високу духовність, високу мораль відбувається в стінах першого вищого навчального закладу східної Європи — Острозької академії. Адже ще у ХVI столітті тут був сформований потужний центр освіти, науки, культури та, в першу чергу, духовності. Саме в Острозі побачила світ унікальна книга — перше повне видання всіх книг Святого Письма церковнослов’янською мовою — Острозька Біблія», зазначив у вітальному слові Ігор Пасічник.

Всі присутні мали нагоду долучитися до молитви «Отче наш» у виконанні хорового колективу Національного університету «Острозька академія».

На відкриття завітали почесні гості — архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон, заступник голови з гуманітарних питань Рівненської обласної державної адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко, директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член АПН України, Академії наук вищої школи, міжнародної Академії духовних наук Алла Богуш, Народний депутат України, голова Міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України» Павло Унгурян, голова Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при МОН України, радник Міністра МОН України Володимир Марущенко, секретар Синодального відділу релігійної освіти, катехизації та місіонерства УПЦ Ірина Ковальчук, президент Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п’ятидесятників Михайло Паночко, ректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат політичних наук Алла Черній, заступник Острозького міського голови з гуманітарних питань Оксана Ситницька, доктор педагогічних наук, доктор теології, академік Академії наук вищої освіти України та Міжнародної педагогічної академії Галина Сагач, переможець ХІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Учитель року із предметів духовно-морального спрямування-2017» Яна Пазушко та інші.

Вітальні адреси для учасників з’їзду отримали від Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Верховного архієпископа УГКЦ Святослава Шевчука, Голови Верховної ради Україїни Андрія Парубія, Секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Турчинова, Народного депутата України, Народної артистки України Оксани Білозір. Відеопривітання учасникам надіслали доктор богослов’я зі Швейцарії Елайджа Морган та переможець Х Всеукраїнської олімпіади «Юні знавці Біблії» Євген Коновальчук.

Загалом у з’їзді брали участь понад 200 педагогів з предметів духовно-морального виховання, представники обласних, міських, районних управлінь освіти і науки, директори загальноосвітніх навчальних закладів, представники релігійних і громадських організацій та науковці, що вивчають проблеми духовно-морального спрямування з усіх областей України.

Окрім пленарних засідань для учасників з’їзду заплановано концерт духовного співу та університетські екскурсії.

Також в академії під час з’їду відбувається виставка навчально-методичної літератури з духовно-морального виховання дітей та молоді: «Засоби навчання з курсів духовно-морального спрямування».

Організатором з’їду є професор Острозької академії, доктор педагогічних наук Василь Жуковський. Крім наукової діяльності у сфері духовно-морального виховання молоді, він уже понад 10 років є настоятелем студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького, що розташований на території університету. Також отець Василь Жуковський є ініціатором створення навчально-методичних комплектів з основ християнської етики, до яких входять підручник-хрестоматія і зошит для п’ятого, шостого і сьомого класів. Щодо мети з’їзду педагогів Василь Миколайович розповідає:

«Ми хочемо зробити все можливе, щоб предмети духовно-морального спрямування залишалися у нашій освіті: в дошкільних закладах, в середній школі та університетах. Сьогодні кожен може побачити поступову стагнацію викладання цих предметів в Україні, зокрема у зв’язку із запровадженням нових навчальних програм. Перед нами постає нелегке завдання довести важливість викладання предметів духовно-морального спрямування у навчальних закладах, аби моральні цінності стали основними у вихованні дітей та молоді».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.