У лоні нашої Православної Церкви є чудове свято і називаємо його ми просто Стрітення, але для кожного подія Зустрічі із нашим Господо Іісусом Христом відбувається по особливому.

Сьогодні я хочу поділитися з вами про своє особливе Стрітення Господнє, яке відбулося у моєму житті, 5 років тому, тобто у 2012 році.

Шпак Наталія
Шпак Наталія

Думка про те, що запуститься особлива програма «Православний календар» на телеканалі «Тиса-1», народилася ще за довго до 15 лютого 2012-го, але як ми знаємо, думки – матеріальні. Особливо, коли їх благословляє Господь. Отже, по благословінню Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського з новим духовно – просвітницьким проектом «Православний календар», до нас, на студію прийшов протоієрей Олександр Монич, голова Інформаційного відділу Мукачівської єпархії. На перший погляд для початку роботи все було підготовлено і формат календаря, і текстове наповнення, і відеоматеріал, проте технічно змонтувати першу програму вдалося тільки за два дні. По правді сказати, ми з отцем Олександром трохи розгубилися. Виникло риторичне запитання «Що робити?». Як технічно, майже без матеріальної бази, зробити неможливе. І знову повертаємося до істини – на все воля Божа. І ось 15 лютого, а це був четвер 2012 року «Православний календар» хронометражем 2 хв. вийшов у ефір на телеканалі «Тиса-1». Це була для нашої невеликої команди справжня непідробна радість.

А далі проходив день за днем, година за годиною, ми шліфували свої зібрані матеріали: відео, фото, начитували, монтували і надзвичайно переживали за кожен вихід «Православного календаря» в ефір. Пригадую, що на початку він виходив тільки 5 разів у тиждень у програмі «Доброго ранку Закарпаття», окрім вихідних, але і це була перемога. Сьогодні ми можемо подивитись на перший випуск «Православного календаря», яким він був.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=p-oG5mQ2Fng?ecver=1&w=560&h=315]

Нова справа ніколи не буває легкою, особливо, якщо її робиш вперше. Отже з погляду часу хочу сказати, що нелегко було перші два роки, але Бог послав нам відданих справі людей. В першу чергу духовного кормчого владику Феодора, інформаційного генератора протоієрея Олександра Монича, а також духовно-просвітницьких редакторів протоієреїв – Василія Керецмана, Вадима Гайдиша, Василія Ониська, а також головного ведучого протоієрея Василія Алексія.

Це була справді духовно-редакторська команда, на якій тримався догматичний, літургічний, святоотцівський зміст календаря, проте інформаційне наповнення, яке у доступній формі мав сприйняти глядач мені, як головному редактору доводилося допрацьовувати не один день. Тільки тоді програма ішла на запис із о. Василієм Алексієм. І кожен раз у студії при остаточній начитці ми не один раз зупиняли запис і уточнювали те, чи інше місце у тексті, особливо коли стосувалося догматичних істин.

І, як ви зрозуміли останньою частиною всієї творчої роботи ставав монтаж. Пригадую, як важко вдавалися усі нюанси при монтажі, але вдячна долі, що моя колега, молода режисер і монтажер Світлана Томорі просто робила чудеса і програма ставала досконалою.

Ось так у щоденних трудах Божих «Православний календар» отримує життя на кожен день. Як кожен день не подібний один на одного, так і наш календар. За три хвилини ефірного часу у календарі звучить багато духовно-просвітницької інформації, зокрема: Євангеліє дня, яке ви чуєте несе нам духовне осмислення нашого буття, життя святих стає прикладом для наслідування, а повчання святих отців є благочестивими настановами на кожну мить життя.

Дякую Господу, що благословення нашого духовного батька архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, відчувається у кожній секунді календаря, а також дякую керівнику телеканалу «Тиса-1» Мещерякову Віталію Володимировичу та усім своїм колегам режисерам, операторам, звукорежисерам, інженерно-технічному складу за чудове розуміння і добру роботу впродовж цих п’яти років та можливість виходу в ефір програми, адже бачить нас вся Україна, а також більшість європейських держав.

Цього святкового дня, я хочу, щоб кожен із нас, хто працював і продовжує трудитись над просвітництвом православної віри, у душі мав мир і спокій і щодня мав зустріч із Господом нашим Іісусом Христом.

Журналістка

ПАТ НСТУ «Закарпатської регіональної дирекції»,

автор програми Шпак Наталія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.