Різдвяне послання Високопреосвященнішого ФЕОДОРА, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого
ФЕОДОРА,
архієпископа Мукачівського і Ужгородського
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірникам
Української Православної Церкви
Мукачівської єпархії

2016-2017

Христос Рождається!
Славімо Його!

Архієпископ Мукачівський і Ужгородський ФЕОДОР
Архієпископ Мукачівський і Ужгородський ФЕОДОР

Возлюблені о Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві вірники! Вітаю всіх Вас з великою і спасительною подією – Різдвом Христа Спасителя!

Сьогодні народився наш Спаситель – Христос Господь, що може бути більш величнішим і неосяжним для нашої свідомості?! Бог стає тим, ким ніколи не був по своїй природі! Це – диво, яке є неосяжним для нас, але цілковитою реалією. Ось, справжня причина радості Церкви, ось причина нашого тріумфу! Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов благовіствує, що любов Божа до нас відкрилась у тому, що Бог послав у світ Єдинородного Сина Свого, щоб ми жили через Нього (1 Ін. 4: 9).

У день Різдва Христового немає нікого, хто був би забутий, обділений або не помічений. Христос Спаситель народжується у плоті в наш грішний світ для того, щоб кожній без винятку людині відкрити шлях до примирення з Богом, щоб кожна людина, підводячи погляд до неба, мала можливість назвати Творця всього видимого і невидимого світу своїм Отцем.

Христос Рождається! Це слова, якими небесні сили потішили пастирів, що вночі стояли на сторожі біля своїх отар. Христос Рождається! Це вістка, яка перемінила ніч на день, смуток на втіху, очікування на сповнення надії. Христос Рождається! Це радість, яка сходить із небес і спонукає людину діяти: шукати вічного Бога в новонародженій дитині, служити Йому, як ближньому, та ділитися цією радістю з іншими.

Сьогодні радісна звістка про Різдво Богонемовляти, яка облетіла увесь християнський світ, звернена також і до кожного з нас та закликає разом із східними мудрецями і простими пастухами пізнати в Іісусі Христі свого Царя і Бога, принести Йому дар чистого серця, очищеного від усякої скверни гріха, розкрити для Нього нашу душу, щоб у ній також народився Христос.

Памʼятаймо, що кожен із нас – це живий свідок Христовий. І тому наш обов’язок – бути гідним свого покликання, звершуючи справу свого спасіння. Лише в такому разі ми зможемо належним чином прославити Христа Спасителя, Який Народився заради нас і нашого спасіння.

Сердечно вітаючи усіх з нагоди Різдва Христового особливо бажаю вам всім непідробної радості, здоров’я і миру, особливо в цьому часі, коли насильство, ненависть, війни та всілякого роду тероризм стають злом в Україні та багатьох народах світу.

Сьогоднішнє лихо на Сході нашої держави, змушує мільйони людей поневірятись та втікати з власних домівок, щоб шукати безпечніший притулок далеко від своїх рідних земель, спричиняє смерть у прогресивному вимірі та, щораз то більше деградує співжиття світової спільноти і гідність людської особи. Але, не зважаючи на затяжну похмурість і незгоду, які охоплюють усе людство, до нас знову приходить величне Різдво Христове і наставляє серця вірних на дорогу непохитної надії, бо Божа любов і милосердя є сильнішими та більшими від найбільшого гріха, злоби і злощасного терору.

Тож принесімо сьогодні жертви, кожен із нас за своїми силами, Господу, явленному нам в особі наших ближніх і знедолених. Принесімо ж нині народженому у Віфлеємі Немовляті Христу цінні дари любові, жертви і людинолюбства, наслідуючи Його милосердя, і поклонімося Йому разом з Ангелами, волхвами, пастухами з простого люду, взиваючи з усіма святими: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2:14).

Подякуємо ж нині Господеві за всі Його благодіяння, даровані кожному з нас у минулому році, й будемо просити Його милості до Української Церкви, держави й народу України у році наступному.

Ще раз поздоровляю усіх Вас, дорогі браття і сестри, зі святом Народження Бога на землі. Бажаю усім здоров’я, щастя і Божого благословіння. Нехай серце кожної людини наповниться радістю і світлом, які подарував нам Господь.

У ці святі дні наша Церква молиться, щоб Господь послав на нашу Українську землю Свій благодатний мир, щоб ми у Христі простили один одного, як Христос простив усіх нас (Кол. 3:13). Церква молиться, щоб ми всі об’єднались Христовою любов’ю і єдиними устами і єдиним серцем заспівали дивні переможні слова колядок і різдвяних гімнів.

Христос Рождається!
Славімо Його!

Різдво Христове
2016-2017 року

Мукачево

ФЕОДОР,
архієпископ Мукачівський і Ужгородський

PDF версія послання для друку та ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.