Ювілейні торжества з нагоди молитовної пам’яті преподобного Мойсея Угрина в Мукачівському монастирі (ОНОВЛЕНО)

Щороку, 8 серпня, Вселенське Православ’я вшановує молитовну пам’ять преподобного Мойсея Угрина, Печерського (+1043).

По особливому його пам’ять вшановують в древньому Мукачівському Свято-Миколаївському жіночому монастирі.

Крім всього, цього року виповнюється рівно 20-ть років від дня, коли велика частина мощей владикою Євфімієм разом з тоді ще архамандритом Феодором була перенесена до Мукачівського монастиря.

Святкове богослужіння на честь преподобного Мойсея вже по традиції очолив керуючий єпархією – Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Святкове богослужіння оспівував чудовим співом Єпархіальний хор під керівництвом Ф. Небесного.

Своєму архіпастирю співслужили понад 50 священнослужителів, серед яких були і клірики Хустської єпархії УПЦ.

Серед багатьох священиків разом з владикою участь в богослужінні взяли: настоятелька Мукачівського свято-Миколаївського жіночого монастиря , ігуменя Епістімія (Щербан), секретар єпархії − протоієрей Віктор Місо, намісник Свято-Успенського чоловічого монастиря − архімандрит Іов (Маланка), намісник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, голова Паломницького відділу єпархії − архімандрит Марк (Куштан), настоятель Ужгородського Свято-Хресто-Воздвиженського кафедрального собору − протоієрей Димитрій Сидор, благочинний Мукачівського районного  благочиння − протоієрей Михайло Пак, благочинний Перечинського благочиння − протоієрей Володимир Грицько, настоятелька Зарічевського Свято-Маріє-Магдалинівського жіночого монастиря − ігуменя Варвара (Поп), голова єпархіального відділу Інноваційних проектів − протоієрей Василій Керецман, голова Інформаційного відділу − протоієрей Олександр Монич, тощо.

Під час богослужіння була виголошена сугуба, коліноприклонна молитва до святого Мойсея Угрина за мир в Україні, припинення кровопролиття, мир та спокій на нашій рідній, Українській землі.

Керуючий єпархією за богослужінням також звершив ієрейську хіротонію клірика Зарічевського Свято-Маріє-Магдалинівського жіночого монастиря – диякона Віталія Літак.

В кінці богослужіння, за доброю традицією, започаткованою покійним архієпископом Мукачівським і Ужгородським Євфімієм (Шутак) був звершений хресний хід з молебнем з чином воздвиження мощей святого Мойсея.

Після чого владика виголосив проповідь: «Нинішнього дня вже за традицією ми звершили прекрасну літургію, яка була сповнена тихості, миру і кротості святого, котрий у своєму житті більше за все зберігав тілесну й душевну чистоту. Преподобний Мойсей Угрин народився у нашому краї і був першим святим, якого схоронив засновник Києво-Печерської лаври − преподобний Антоній Києво-Печерський. У нашому житті є безцінні скарби, одними з яких є нетлінні мощі рідного ходатая перед Престолом Божим».

Після проповіді і загального благословення кожний з прихожан монастиря та паломники мали можливість вклонитися нетлінним мощам преподобного та попросити в нього заступництва і допомоги.

Нагадуємо, що в Мукачівському монастирі знаходиться велика частка мощей, а це − більша частина правої руки преподобного Моісея Угрина. Мощі преподобного Моісея Угрина на його історичну батьківщину в 1996 році з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України з Києво-Печерської Лаври переніс вже покійний, Високопреосвященніший Євфімій (Шутак), архієпископ Мукачівський і Ужгородський та тоді ще, архімандрит, нині вже архієпископ та керуючий архієрей Мукачівською єпархією – владика Феодор.

Сьогодні мощі знаходяться в Свято-Миколаївському храмі Свято-Миколаївського Мукачівського монастиря.

Фото: Віталій Муха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.