44 120 фото в архіві: «Фотографія для мене це все!», – Віталій Муха

Інформаційний простір неможливо уявити без зображення чи якої-небудь картинки, адже новина краще сприймається візуально. Фотолітопис життя єпархії займає одну з найважливіших ланок в ланцюжку духовно-просвітницької діяльності. Архієрейські богослужіння, молебні, урочисті заходи й події та акції численних парафій – все це історія, яка залишає відблиск на довгі роки, якщо її вміло зафіксувати в живих деталях за допомогою фото- чи відеозйомки. Днями своє професійне свято відзначив єпархіальний фотограф Віталій Муха, який докладає максимум зусиль, аби про життя Мукачівської православної єпархії дізналось чим-більше людей.

– Віталію, у нашій єпархії, мабуть, кожна людина, яка часто відвідує архієрейські богослужіння має від вас фото. Вас всі добре впізнають, тож розкажіть нашим читачам трішки за себе і свою діяльність…

Я займаюсь цією справою ще з 18-ти років, а це вже понад 20 років. Коли навчався в сільськогосподарському технікумі, моїм другом був сусід-фотограф, то так і зацікавився цим заняттям. Хоч комусь буде і дивно, але за освітою я ветеринар і тепер також ним працюю. Мені вдається поєднувати дві роботи, не можу виділити якусь із них як основну, люблю обидві, хоча звісно фотографування мені ближче до душі.

– А як ви почали займатись фотозйомкою єпархіальних подій, богослужінь?

Ось уже восьмий рік я веду фото та відеолітопис богослужбового життя єпархії – саме відтоді, коли на нашу древню Мукачівську кафедру був призначений архієпископ Феодор. Саме по благословінню владики я й розпочав активну роботу у цьому напрямку. Ще до хіротонії владики у сан єпископа я добре його знав як архімандрита Мукачівського жіночого монастиря, він для мене став духовним наставником. Також я трудився у період керування єпархією покійного владики Євфімія та попереднього владики Агапіта. У ті часи я фотографував на великі свята, такі як Пасха, Успіння Божої Матері. Тепер уже маю чималий архів, тож мрію колись зробити фотокнигу з найяскравішими моментами.

– Окрім церковних репортажів ви фотографуєте й інші громадські заходи, як відрізняється стиль зйомки на церковну тематику і суспільних  подій?

Так, мене у якості фотографа запрошують на різні свята до шкіл, дитсадків, на весілля й різні акції. Подібна зйомка фактично завжди стандартна й статична: наперед знаєш який сценарій, хто вийде на сцену, відповідно так і фотографуєш. А ось для церковного фоторепортажу треба бути мобільним і  на крок вперед передбачати, що буде відбуватися далі. Під час архієрейських богослужінь більше рухів, живості, з досвіду я вже знаю в який момент куди краще стати для вдалого кадру – в голові бачу картинку. Якщо певну мить не вловиш, все, більше її не повториш.  Хіба вже аж наступного разу.

– Ви є активним блогером в соціальних мережах, можна побачити, що іноді ви і в пізній, нічний час виставляєте фото…

Після богослужіння приходжу додому й стараюсь одразу оперативно виставити фото у фейсбук, Вконтакте, туди, де перебуває більша кількість людей. Постійно є перегляди з Естонії, Литви, інших країн. Наші земляки, які виїхали з певних причин, мають можливість подивитися на те, яка краса нашої православної Церкви і нашої єпархії.

– Як ставитесь до критики, адже іноді, напевно, доводиться й з цим стикатись?

Бувають деколи зауваження, але я вважаю, що це нормально, тому що завдяки критиці людина розуміє де і над чим треба більше попрацювати. Це  стимулює до того, щоб надалі виходило ще більш гарніше, ніж є тепер.

– Про що ви мрієте?

Хотілось би мати власний фотосалон.

– А що вам приносить радість у житті?

Фотографування і спілкування з нашим владикою, духовенством і, звичайно ж, богослужіння.

– Віталію, чим для вас є фото – це просто зображення чи щось більше?

Це, звичайно щось більше! Мені цікаво творити історію, бо кожне фото для мене є історією, миттю, яка більше ніколи не повториться. Фотографія для мене це все!

Розмовляла Ольга ПАЛОШ,

спеціально для https://m-church.org.ua/

P.S. До речі, у понеділок, 18 липня, Віталій Муха відзначив своє день народження. З цієї нагоди керуючий Мукачівською православною єпархією з духовенством та паствою вітають іменинника:

Дорогий Віталій!

Від себе особисто та від духовенства нашої Мукачівської єпархії маємо честь привітати Вас з Днем Вашого Народження!

Ми раді з того, що у нашій єпархії є саме такий фотограф. Фотограф з великої букви, який завжди є там, де потрібно бути. Ви щиро і жертовно віддаєте себе служінню Богу, виконуючи свій послух в нашій єпархії.

Від усієї душі бажаємо, щоб Всемилостивий Господь благословив Вам надалі залишатись тою людиною, яка не шкодуючи своїх сил, прославляє Творця у щоденній, на перший погляд, незначній діяльності.  

Здоров’я Вам, душевного миру, натхнення на нові проекти і вдалих фотозйомок!

Многії Вам і благії літа!

ФЕОДОР,

архієпископ Мукачівський і Ужгородський з паствою

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.