Пасхальне послання Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

ПАСХАЛЬНЕ

ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого

ФЕОДОРА

архієпископа

Мукачівського і Ужгородського

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім чадам

Української Православної Церкви

Мукачівської єпархії

 Возлюбленні у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, боголюбиве чернецтво, брати та сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Христос Воскресе!

 Poslanie-Pasxa16cЗнову і знову тихо і смиренно в ночі, як і в усіх притаманних Богу звершеннях для людського роду ми стаємо співучасниками найбільшого чуда у світі. Чуда в якому людство стає в свій природній статус. Статус незаплямованої гріхом, чистої нашої природи. Христова Церква нині закликає нас долучитися всім свої єством до переможного благовістя про те, що разом з Воскресінням Христа останнє слово не за смертю, а за Життям.

Пасхальне торжество нині розділяє уся небесна і земна Церква. «У цей світлий і великий день, – за словом святителя Григорія Богослова, – ангели наповнюються радістю». Радіє «Господня земля і те, що наповнює її» (1 Кор. 10, 26)! Та земля, яка «потряслася» (Мф. 27, 51), коли все здригнулось перед боговбивством. Вона розкрилася, щоб прийняти у надра Тіло свого Творця. Коли ж Ангел відвалив камінь від гробу Господнього (Мф. 28, 2), то земля знову затрусилася, але вже для того, щоб показати, що місце погребіння порожнє, і засвідчити істину Воскресіння.

Господь радий сьогодні бачити біля себе кожного покликаного на це найбільше торжество. Навіть тих, хто прийшов в останню чергу. «Всі увійдіть в радість Господа нашого», – каже святий Іоанн Златоуст, чиє Огласительне слово ми сьогодні чули.

Що може зашкодити нам приєднатися до загальної радості? Скорботи? Але Господь не просто втішає нас, як гіркі води Мари, древом Хреста, але в Собі руйнує природу гріха, зцілює наше хворе єство, робить нас іншими і ближчими до Себе. Прислухаємося нині до себе: чи хочемо ми бути смиренними? Чи хочемо ми позбутися від гріховного полону? Чи хочемо ми врятуватися і вічно перебувати з Христом? «Ось Я стою під дверима та стукаю», – говорить Господь (Одкр. 3, 20). Воскреслий чекає на нас. Наше завдання прийняти Його і жити з Ним.

Світло Воскресіння, що осяяло колись печеру гроба і перетворило її в центр Вселенної нині просвітлює і преображає наші занепалі душі. Пасха Христова є для нас невичерпним джерелом благодаті і радості. «Ми маємо можливість радіти і святкувати постійно, – пише преподобний Феодор Студит. – Як таке може бути? – Це можливо, якщо ми завжди маємо в собі живу пам’ять страстей Спасителя нашого Христа, Його розп’яття, зішестя до гробу і Воскресіння в третій день».

Відомо, що цей світ є полем битви, де завжди йде боротьба за Христа і проти Нього. Але якщо ми на боці Господа і Спасителя нашого, то Він буде з нами у цьому протиборстві. Ми з Ним завжди будемо переможцями над злом. Він – єдиний Переможець смерті та зла і всіх тих речей і явищ, які несуть у собі гріх і загибель, або походять від них чи існують ради них. Наша зброя – євангельські чесноти: молитва, піст, смиренномудрість, терпіння, правдивість, покірність, любов, доброта.

Нині наш український миролюбивий народ проходить великі випробування на Сході країни. Але Господь допоможе нам здолати все і воскресити в наших душах світло мудрості, сили та допоможе зберегти нашу рідну державу та наш народ. Христос Спаситель теж на Голгофі переніс тяжкі муки і помер, але потім воскрес і переміг зло. Нехай сила Воскреслого Христа покладе край війні на Сході України, яка продовжує призводити до руйнування і страждань. В цей наречений та святий день нехай лунають наші молитви до Христа Життєдавця за такий бажаний мир серед нашого українського народу.

Всечесні отці, дорогі брати і сестри! Святкуючи разом з усіма вами у світоносний день Воскресення Господа нашого Іісуса Христа, сердечно вітаю вас зі святою Пасхою! Від усієї душі бажаю вам, щоб благодать Божа завжди щедро і невичерпно перебувала у ваших душах і серцях, возвеселяла вас світлом Воскресення Христового і допомагала зростанню багатих плодів нашої спасительної віри.

Дай, Боже, щоб радість у Воскреслому Господі привела нас до такого стану, щоб ми могли повторювати слідом за апостолом Павлом: «Ні смерть, ні життя… ні теперішнє, ні майбутнє, ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любові Божої» (Рим. 8, 38-39).

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Мукачево

Пасха Христова

2016

ФЕОДОР

Архієпископ Мукачівської Єпархії

Української Православної Церкви

Варіант для ЗМІ: тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.