Вітання з нагоди дня народження Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського від священнослужителів, монашества та вірян Мукачівської Православної єпархії.

Ваше Високопреосвященство, дорогий наш архіпастир!

49 років тому в день пам’яті ікони Казанської Божої Матері у сім’ї військового, Господь благословив з’явитися на світ Вам, наш дорогий Владико!

У Вашому житті є багато неймовірних речей та випадків, а особливо різноманітних на перший погляд простих «не простих» людей. Через Ваше особисте і особливе служіння розумієш одну істину: «Христова Церква – це дія і життя Святого Духа в людях та життя людей Святим Духом». Розумієш, що віра в Христа є не сума правил, чи то норм або ж протокольне виконання тексту Святого Письма – це дія і життя Святого Духа в житті людей. Ця дія можлива лише за однієї єдиної умови – відповідного нашого правильного життя в Дусі Святому. Нашого буття з Ним. Буття щоденного, живого, не вимушеного чи якогось обов’язкового, але вільного і свідомого.

Життя! Яке чудове слово, що виражає повноту розуміння всесвіту та логіку Євангелія, яке сповістив нам Воскреслий Бог. Це слово по-особливому виражається і існує в Церкві Христа. «Жива Церква». Це словосполучення є не новим, але дуже влучно виражає думку про те, яким повинно і має бути перш за все наше життя в Церкві, а не навпаки.

Ви, владико – «живий» архієпископ «живої» Церкви Христа. Ви є архіпастир, який перш за все сам живе тим, що проповідує. У наш час це дуже сильно і актуально.

Ви часто говорите: «Ніколи нічого не бійтеся». Ці слова у Вас завжди звучать сильно і впевнено. Причина – Ваша віра в Христа і велика любов до Нього!

Ваші молитви та настанови, як справжнього духовного керівника, скріплюють дух і сили священнослужителів та ввіреної Вам багаточисельної пастви, а старанні труди в славу Божу та багаторічне та самовіддане служіння Церкві та людям змушують кожного задуматись над своїм буттям, працювати над собою, вдосконалювати себе в моральному та духовному плані.

Дорогий наш архіпастир! Наша Мукачівська єпархія – це своєрідний церковний корабель. Корабель, кормчим якого є Ви. Обраний Вами курс нашої єпархії є правильним, динамічним і твердим. За невеликий проміжок часу ми всі визначилися з пріоритетами і шляхом церковного розвитку єпархії. Багато вже досягнуто, але ще більше нас чекає попереду. Ведіть нас тим маршрутом, який Вам підказує Ваше велике серце і віра.

Ви є унікальним архієреєм! По слову апостола Ви дійсно є «всім для всіх» (1 Кор. 9, 20-22) і це всіх нас, Ваших кліриків і вірян надихає, додає нам сил і оптимізму. Повторимося, іноді в своїх архіпастирських проповідях Ви говорите, що «нічого в цьому житті не потрібно боятися і йти сміло лише вперед» і це Ви говорите від душі і зі сльозами на очах. Що ще може бути сильнішим доказам Вашої любові до нас і Христа!

Іноді ми всі дивуємося, як Ваше любляче серце вміщає всіх нас разом з нашими потребами, проблемами, негараздами. Ми знаємо і розуміємо, що це непросто. Це «над» непросто. Відповідь проста і очевидна. Молитва і досвід допомагають Вам. Пречиста Богородиця, під покровом Якої Ви народилися, завжди з Вами.

Дорогий наш Владико! В цей урочистий день Вашого 49-річчя щиросердечно бажаємо Вам від Господа доброго здоров’я, зміцнення Ваших тілесних сил, довголіття і допомоги Божої у Вашому високому й відповідальному служінні.

Всемилостивий Творець нехай береже Вас у міцності сил і духовній радості, даруючи Свою невичерпну допомогу в подальших архіпастирських трудах.

Іс полла еті, Деспота Ваше Високопреосвященство!

Священнослужителі,

монашество та віряни Мукачівської Православної єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.