Чергова монографія Ю. Данильця: “Сповідниця імені Христового” (Життєвий шлях ігумені Параскеви (в схимі Ніни) (Прокоп) (30.04.1896-4.04.1967))

Днями у Львівському видавництві “ПП Мульт АРТ” побачила світ чергова наукова монографія директора Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) – Юрія Динильця під назвою «Сповідниця імені Христового” (Життєвий шлях ігумені Параскеви (в схимі Ніни) (Прокоп) (30.04.1896-4.04.1967), настоятельки Липчанського та Мукачівського православних монастирів».

Книга була видана з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського. В науковому просторі краю ця праця була довгоочікувана, адже вона присв’ячується одній із найвідоміших настотельниць Закарпатського жіночого монашества – ігумені Параскеві (Прокоп).

Книга суттєво збагатила не лише світську, але й перш за все церковну історіографію нашого краю. Книга має неперевершений глянцевий дизайн та задум.

10375483_1099361683423439_530132872343508034_nМонографія Юрія Данильця складається з найповнішого на сьогодні життєпису ігумені. Рецензентами книги стали відомі історики УжНУ, доктори історичних наук, професор Р.А. Офіцинський та професор Д.Д. Данилюк. Передмову до книги написав архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор. Книга рекомендована до друку на засіданні кафедри історії України УжНУ від 27 червня 2014 року (Протокол № 11) та на засіданні БІНДЦ від 18 лютого 2014 року (Протокол № 2).

Книгу автор поділив на Вступне слово, безпосередньо Життєвий шлях ігумені Параскеви (в схимі Ніни) (Прокоп) (30.04.1896-4.04.1967), Липчанський монастир в честь Різдва Пресвятої Богородиці (1924-1947 рр.), Жіночий монастир на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця (1947-1967 рр.), Додатки, Джжерела та літературу. Загальна бібліографія книги складає 297 положень, включаючи і джерела. Загальний обсяг книги склав 293 сторінки.

Монографія відкриває читачу не тільки широку біографію, але й пропонує на період читання книги перенестися в цілу епоху в якій жила велика ігуменя. В книзі подається історико-аналітична оцінка подіям, явищам та процесам, які мали місце в церковній історії нашого краю в часи відродження та утиску Православ’я.

Потужна архівно-документальна джерельна база книги та нововиявлені документи, а також чимало особистих архівів монахів, настоятелів монастирів, єпископів, діяння яких описані в праці, робить це видання своєрідним скарбом для історії сьогоднішнього Православ’я на Закарпатті.

Багато нововиявлених автором документів, особливо архівних, вводиться в науковий оббіг вперше. Останні допомагають глибоко і відверто зазирнути в історію Православ’я на Закарпатті в описаний час.

Особливе місце в книзі відводиться участі ігумені Параскеви у відродженні Православ’я на Закарпатті та її участі в II-му Мараморош-Сиготському процесі 1913-194 рр.

Описуючи біографічні факти настоятельниці монастирів автор завжди користується методом загального бачення політичної та церковної картини і в цьому його великий плюс. Вчитуючись скрупульозно в рядки Православної церковної історії у першій половині XX століття, стає зрозумілим минуле Православ’я, а іноді і його сьогодення.

Окремо в книзі представлено блок фотодокументів, які дозволяють нам реально відкрити перед собою величезну цікаву історію нашого церковного минулого. Останній факт робить книгу унікальною.  За що автору окреме спасибі.

Величезний фотоматеріал допомагає нам відкривати перед собою Православ’я не лише у буквах, але й у обличчях. Рідкісні фотографії, так само, як і матеріали, вперше буде бачити читацький загал. Прізвища багатьох подвижників благочестя, митрополитів та патріархів про яких ми іноді лише чули, в книзі можна і побачити.

Отже, молодий літописець Православ’я на Закарпатті реалізував ще один вдалий історичний проект, з чим ми його і вітаємо. Зауважимо, що Юрій Данилець написав уже кілька книг по історії Православ’я на Закарпатті та православних монастирів нашого краю і є автором понад сотні наукових публікацій в провідних журналах України та періодиці краю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.